MALOMKERT Hotel, Étterem és Rendezvényközpont

Állatvilág

A Börzsöny igen gazdag állatvilággal rendelkezik. Szép számmal élnek olyan állatfajok, amelyek országunkban csak itt találhatók.

A tájegység igen gazdag állatvilággal rendelkezik. Szép számmal élnek olyan állatfajok (rovarok), amelyek országunkban csak itt találhatók. (pl: pannon laposfutó, rablópille, havasi tűzlepke). A Börzsönyben él a veszélyeztetett, így védett, és rendkívül dekoratív Kis Apolló-lepke európai viszonylatban is egyik legerősebb populációja. Megvédeni nyilván nem egyedei, hanem élőhelyei zavartalanságának biztosításával lehet. (Ezért nem telepíthető a Nagyhideg-hegyre hóágyú, mert a tél időszak meghosszabbítása miatt elmaradna a faj hernyójának egyetlen (!) tápnövénye – az odvas keltike virágzása). Érdekes és sokatmondó adat, hogy a – természetvédelmileg engedélyezett – Diósjenői éjjeli lepke fénycsapda telepítésének első évében 338 éjjeli lepkefajt „fogott” be.

A Börzsöny sebesfolyású, de igen változó vízállású patakjaiban jelenleg 23 halfaj él, (egyedszámuk azonban vészesen csökken). Ezekből a nyúldomolykó, a fürge cselle, a petényi márna, és a vágó csík védett. A hüllők osztályából zöld gyíkkal, fürge gyíkkal, fali gyíkkal és a kígyónak kinéző lábatlan gyíkkal gyakran találkozhatunk. A Magyarországon található 7 kígyófajból 3, (az erdei sikló, a vízi sikló és a rézsikló) – főleg annak melegebb területein – szintén előfordul a hegységben. A hegységet felkereső kirándulók megnyugtatására egyértelműen kijelenthető: emberre veszélyes mérges kígyó nem él a Börzsöny területén.

Forrás: www.borzsony.hu/allatvilag

» Látnivaló » Börzsöny tájegység » Állatvilág
MALOMKERT ÉTTEREM ÉS HOTEL
2634 Nagybörzsöny, Hunyadi tér 18.
Asztalfoglalás, ételrendelés: +36 70 315 0886 • Egyéni foglalások: +36 20 420 4112 • Csoportos foglalások: +36 20 424 6338
Altáró KFT. (adószám: 14534171-2-13)