MALOMKERT Hotel, Étterem és Rendezvényközpont

Pincesor

A faluba érve emeletes-földszintes pince–présház együttes fogadja a látogatót. A falu első épületei tulajdonképpen nem szakadnak el a lakóházaktól, a valamikori tulajdonosok nem kimentek a pincéikhez, hanem átmentek zöldségért, borért. A település sajátságos bővülése révén a falu jellegzetes kerülete alakult itt ki, mely rendszertelenségével, kerítésnélküliségével, különböző méretű házaival, markáns pincelejárataival mégis egységes megjelenésű. Az épületek között utak, terek alakultak, a présházak a terephez simulnak, az oromfalak között egy-egy diófa koronája gazdagítja a látványt. A mintegy 80 épület – bár eredeti szerepét elvesztette – jó állapotban áll, mert szerkezeteik, anyagaik időt állóak, kivitelezésük igényes, létük, új feladatuk az ott élők számára is fontos, a tulajdonosok érzelmileg is kötődnek az épületekhez.

Az épületek egy része – élve a terep adottságaival – kétszintes, másik csoportja földszintes, de vannak olyan pincék, melyek önmagukban, présház nélkül állnak. A földszinti helyiségek a préselésre szolgáltak, a tetőterekben a kádakat, hordókat szárították, szénát tároltak, gyümölcsöt aszaltak. A préstérből általában rámpa vezet a pincébe, amely lehet osztatlan, egy térből álló, de látható olyan megoldás is, hogy a főágból jobbra-balra több pinceág nyílik.( Nem ritka, hogy egy főágból 6-8 pinceág is nyílik!) Ezekben ászokfákon nyugszanak a hordók.

A pinceegyüttes karakterét végül is az határozza meg, hogy az épületekhez nem tartoznak kertek, elhatárolt területek, azaz itt nem alakult ki semmiféle szabályos telekrendszer. Az egységes, harmonikus megjelenés a hangsúlyos padlásfeljárókból, oromfalas tetőmegoldásokból, apró ablakokból, ívesen záruló ajtókból, túllógatott cseréptetőkből adódik.

A XVII-XIX. század folyamán született présház-pince együttes ilyen képpel fogadja és búcsúztatja a látogatót. (Sajnálatos, hogy egyes pincék, présházak romos állapotban vannak, továbbá az is, hogy ezt a különleges beépítésmódot néhol a lakásként használt épületeket körülölelő kerítések, toldalékok csúfítják el.)

» Látnivaló » Nagybörzsöny » Pincesor
MALOMKERT ÉTTEREM ÉS HOTEL
2634 Nagybörzsöny, Hunyadi tér 18.
Asztalfoglalás, ételrendelés: +36 70 315 0886 • Egyéni foglalások: +36 20 420 4112 • Csoportos foglalások: +36 20 424 6338
Altáró KFT. (adószám: 14534171-2-13)