MALOMKERT Hotel, Étterem és Rendezvényközpont

Túrázás

Salgóvár

Gyönyörű kilátása miatt a Vár-bér, igen kedvelt kirándulóhely, 715 m magasan fekszik. Az egykori várból néhány falmaradvány maradt ránk. A vár építtetőjét nem ismerjük, valószínűleg a XIII. század második felében épült. Az első biztos adat 1372-ből származik, ekkor még királyi vár, de 1386-ban a Lévai Cseh család egyik ősének birtoka. Hamarosan Szécsényi Kónya fia Simon lett a birtokos, majd ennek fia Salgói Miklós, ami hamis pénzverés miatt elvesztette birtokait és a Salgó várat is lerombolták. A vár többé nem épült fel.

Ajánlott útvonal: Nagybörzsönyből a K jelzésen haladva Bánya-pusztáig, majd onnan a P+ jelzésen, érintve a Várkúti Vadászházat. Visszaútra javasoljuk a P jelzést, amely Salgóvártól egészen Nagybörzsönyig visz.
Távolság: 8-8,5 km.

Nagybörzsöny – Nagyirtáspuszta – Kisirtás – Nagybörzsöny

A túrát ajánljuk családoknak, csoportoknak egyaránt, osztályoknak: szép patakvölgy, ideális kisvonatozással egybe kötni.

Távolság gyalog: kb.7 km, kb. 1,5 óra: patakvölgy, minimális emelkedős részekkel

Jelzés: sárga sáv, majd piros +.
Szeretnénk túrázni és kisvonatozni egyben, de nem szeretnénk nagy csúcsokat meghódítani, de ugyanakkor szép tájon kirándulnánk? Akkor érdemes ezt az útvonalat választani. Nagybörzsöny állomást az utunkat végigkísérő Hosszú-völgy felé hagyjuk el, s gyakorlatilag végig a kisvasút mentén kell haladnunk. Átkelünk a Kereszt-völgy felől érkező patakon, majd utunk felénél elérjük Kisirtást, ahol több kulcsos házban is szállásra találhatunk. Itt akár vonatra is szállhatunk, ezzel 4 km-esre rövidítve a sétát. Itt kissé eltérünk a kisvasút nyomvonalától, amely a Tolmács-hegy felé csúcsfordítózik. A piros + jelzés az egykori fűtőház mellett halad el, s emelkedik felfelé, továbbra is a patak völgyében. 500 méter elteltével balra elfordul tőlünk a sárga + jelzés, amely közvetlenül a Szent Orbán Erdei Hotelhez megy. Mi jobbra tartunk, majd átkelünk a kisvasúti síneken. Egy hosszabb emelkedős rész után érjük el Nagyirtáspuszta kisvasútállomást.

Gyerekbarát verzió:

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút nagybörzsönyi állomásától kisvonattal felkapaszkodunk a nagyirtáspusztai végállomásig, s innen a P + jelzésen gyalog leereszkedünk Kisirtáspusztára, majd a Sárga sáv jelzésen a Hosszú-völgy mentén visszatérünk Nagybörzsönybe.

Csóványos

A Börzsöny legmagasabb pontjához vezető túráról van szó, 938 m magas. A tetején található kilátóról gyönyörű kilátás nyílik a Börzsöny hegyeire, tiszta idő esetén a felvidéki hegyeket, és a Dunakanyart is láthatjuk. Ajánlott útvonal: K jelzés Bányapusztáig, onnan a K háromszög Fekete-Rét, Kőkorsó érintésével, elhaladva az Oltárkő mellett fel a Csóványosra. Visszaút. P jelzésen a Szabó-kövek és a Rakodón keresztül Nagyhideg-hegyre, onnan a K négyzet Kammerhof, Vasedény-kulcsos-ház, Rustok-nyerge, Tilalmas erdő felé jutunk vissza Nagybörzsönybe. Távolság. SOK!

Vasedény kulcsosház

Ajánlott útvonal: Nagybörzsönyből az erdei vasút síneit követve lehet eljutni a Kereszt-völgyig, a Kereszt-völgyön végig a K+ jelzést követve érhetünk el a Vasedény kulcsosházhoz. Visszaútra ajánljuk a K négyzet jelzést a Rustok-nyergen át a Tilalmas-erdőn és végül a P jelzést követve jutunk vissza a faluba.

Jancsi-hegy

A Jancsi-hegyre a Nagybörzsönyből Salgóvár alatt Perőcsénybe vezető piros sáv jelzésen juthatunk el. 627 m tengerszint feletti magassága, valaha egy földvár állt itt. Kiadós erdei séta, másrészt pedig olyan helyeken visz keresztül, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk.

Ajánlott kerékpártúrák

Nagybörzsöny - Magyar-völgy - Kereszt-völgy - Nagybörzsöny (13 km)
Nagybörzsöny - Hosszú bérc - Nagyirtás-puszta - Kisirtás-puszta - Nagybörzsöny (14 km)

» Látnivaló » Túrázás
MALOMKERT ÉTTEREM ÉS HOTEL
2634 Nagybörzsöny, Hunyadi tér 18.
Asztalfoglalás, ételrendelés: +36 70 315 0886 • Egyéni foglalások: +36 20 420 4112 • Csoportos foglalások: +36 20 424 6338
Altáró KFT. (adószám: 14534171-2-13)