MALOMKERT Hotel, Étterem és Rendezvényközpont

Kiállítás

Egy csipet történelmet kínálunk az érdeklődőknek, abból az időből amikor még a Magyar Királyság aranya volt Európa „kemény valutája”. Tudta ön, hogy Károly Róbert királyunk 1325-ben verte az első magyar aranyforintot? Nálunk meg is nézheti, még lehet hogy kézbe is veheti. Tudta Ön, hogy a XIV. –XV. században a Magyar királyságban bányászták Európa összes aranytermelésének 2/3-át? Nagybörzsöny azon települések közé tartozik, ahol aranyat és ezüstöt bányásztak egészen 1956-ig. Innen is szállították a nemesfémeket Körmöc- és Selmecbányára, ahol pénzt vertek belőle. De a közeli Salgó vár ura, Salgai Miklós nem vitte ilyen messzire, hanem várában hamis pénzt vertetett, míg ki nem derült, s a király le nem rombolta várát (mely a mai napig rom – de gyönyörű kilátás nyílik belőle a környékre).

Állandó kiállításunkon láthatják többek között Mátyás király, Zsigmond, Nagy Lajos, Mária, Hunyadi János, II. Lajos királyaink aranyforintjait is. Időszaki kiállításainkon, az árpád házi dénárok és obulusok, kelta pénzek, római pénzek, habsburg aranyforintok láthatóak. Nagybörzsöny régi fényét, nagyságát próbáljuk bemutatni, azokon a külföldi térképeken, melyeken a ma kicsiny település – feltüntetésre került. Ezen kívül megnézhetik a nagybörzsönyi festőtáborok alatt a faluról készült festményeket és számos fotót, s számtalan más a falu történetével kapcsolatos tárgyat is.

A kiállításon kipróbálhatja, hogyan készült a pénzérme, sújtson le ön is a kalapáccsal és készítse el saját pénzérméjét vagy nyomjon pecsétet a forró viaszba, s küldjön el egy levelet, ahogyan azt Szilágyi Erzsébet tehette midőn, „… levelét megirta, szerelmes könnyeivel azt is telesírta”.

Sok szeretettel várjuk!

» Rendezvény » Kiállítás
MALOMKERT ÉTTEREM ÉS HOTEL
2634 Nagybörzsöny, Hunyadi tér 18.
Asztalfoglalás, ételrendelés: +36 70 315 0886 • Egyéni foglalások: +36 20 420 4112 • Csoportos foglalások: +36 20 424 6338
Altáró KFT. (adószám: 14534171-2-13)